Bonde-danse til det gamle landbrug

Læsø stubmølle

Historie

Kvadrille-dans med mølleture

Andre danse - Indholdsfortegnelse


02

Læsø stubmølle

100 stubmøller som gårdmøller allerede før år 1800

Læsø havde engang en mængde små stubmøller. Øen er flad og skovene (Danmarks sidste opr. naturskov) var blevet fældet til saltsydning, så vinden havde her frit spil. I det øvrige Danmark havde der været mølletvang indtil 1862, dvs. bønderne måtte ikke selv bygge en mølle. På Læsø tog man friere på det. Selvom der ellers var mølletvang på Viborg domkapitels mølle hos landfogeden på Klitgård. At have en stubmølle ved sin gård kunne således symbolisere modstand eller måske ligefrem oprør mod at fremmede skulle bestemme noget på Læsø, er det sagt. Så her blev der tidligt tradition for de mange små stubmøller, og omkring år 1800 var der en ved hver 3’ gård, som lidt af et statussymbol. En sådan mølle klarede at male foderkorn og brødmel til husstanden. 

Da man så især i Vendsyssel og Vestjylland kom i gang med at bygge vindmøller eller vejrmøller til gårdene, ja så satte man dem til vejrs, op i vinden, ved at sætte stubmøllen op på ladetaget som man sagde, og det blev til en såkaldt stokmølle (som den ved Østerklit i Tversted, se Stokmølle dansen).

En stubmølle står på en stor træstub og så kan hele møllehuset med kværn og indhold drejes rundt, krøjes, på denne træstub, så vingerne kommer op i vinden, og vinden blæser direkte ind på de 4 vinger. For at krøje møllen tager man fat i en udkraget bjælke: en stjert, eller i svansen, der går bagud og skråt ned til jorden. Svansen er også ofte trappen op til møllen og her går man op ad med korn og hælder det i kværnen. Vingerne på møllen består af et åbent tremmeværk som voldsom storm kan blæse gennem uden at vælte møllen. Når vingerne skal dreje i vinden skal disse tremmer beklædes med sejlstof, møllen skal svikkes. (Nogle steder kunne møllevingerne have træklapper til hel eller delvis erstatning for sejlstof).  <>
Læsø stubmølle på Læsø

Læsø Museums stubmølle
(foto 1954).
Det er den sidste bevarede af de traditionelle små enkeltgårdsmøller på Læsø, siger de på Læsø i 2007.
Møllen er oprindelig fra 1810 og i 1937 købt som brugt og flyttet her til gården (som i 1950-erne blev til egnsmuseum).

Nu (2007) arbejder møllen lejlighedsvis ved et møllerlaug. 

Frilandsmuseet i København har tidligere haft en Læsø stubmølle, og den vil komme på plads igen i restaureret form i 2008 (se nedenfor).

 

 Frilandsmuseets store stubmølle

Frilandsmuseets store stubmølle.
Solopgang en februar morgen i 1995 over Frilandsmuseet i København med dets store stubmølle fra Karlstrup ud mod Kongevejen i Sorgenfri.
Karlstrup stubmøllen er en rigtig møller-mølle, (og ikke kun en enkeltgårdsmølle som dem på Læsø).
Snart vil her på Frilandsmuseet igen også være den lille stubmølle fra Læsø - i nyrestaureret form.
(Mange store træer i nærheden af møllen her er måske ikke netop optimalt for energiudbyttet)

Læsø stuehus

Læsø stuehus med tangtag 1954.

Min moster blev gift med en læsøbo, så vi kom på besøg i denne helt anderledes del af Vendsyssel. 

I stedet for et stråtag havde huset tag af ”tang” = ålegræs fra havet så man kunne benytte de sparsomme halmstrå til fx dyrefoder.
Et stråtag af stive tagrør eller langhalm kan være meget tyndere idet de lange rette strå leder vanddråberne nedad og ud til tagoverfladen. Ålegræs tang er mere krøllet så der skal et tykt lag til at holde regnen ude, som vi især ser ved gavlen. Taget har det med at skride lidt ned over vinduer og døre. Taget her trænger til lidt mere tang som det ses nogle steder fx ved skorstenen, men på grund af sygdom i tangskoven i havet var det blevet besværligt at skaffe tang, og i de følgende par årtier forsvandt de mange tangtage fra Læsø. På grund af saltindholdet kan taget ikke brænde (som fx et stråtag), som vi fik demonstreret: tangen gløder lidt så længe det er i en flamme og slukkes når flammen er væk. (Lad være med selv at prøve dette forsøg, for hvis nu alt saltet er vasket ud af regnen … som det kendes fra ulykker med amerikansk saltimprægneret papirisolering).

Huset har ikke elektricitet. Inde i køkkenet er der en lille smart håndpumpe til vand. Ved brønden udenfor er der ikke pumpe, men en vinde med en spand. Derved kunne man nemt hejse en ølkasse med sodavand og øl ned i brønden til afkøling, når vi kom på besøg, og så kunne jeg stærke dreng få lov til at vise at jeg kunne dreje ølkassen op igen.

Dette hus har ingen stubmølle (som det ellers endnu på den tid var at se på enkelte gårde uden elektricitet), men min onkel havde lavet en lille vindmølle til sine forældre til at drive en dynamo, så der var lidt (variabel) elektrisk lys - når det blæste. Det sparede lidt petroleum til petroleumslyset. Den moderate indtægt kom (typisk for Læsø) fra en (lille) sandjordsmark med løg og fra avl af nogle mink (spiser affaldsfisk). (Så foretrækker jeg lugten af løg).


Frilandsmuseets Læsø mølle under restaurering

Frilandsmuseets Læsø stubmølle restaureres.
April 2008: møllen er nu oppe og stå igen og er næsten færdig-restaureret (efter at have været nedtaget og gemt bort i adskillige år).


Frilandsmuseets Læsø mølle-fest

Møllens dag i juni 2008 ved Frilandsmuseets Læsø stubmølle (ved København)
Nu maler den nyrestaurerede Læsø stubmølle igen mel (når det blæser passende).
Møllen passes af et frivilligt møllerlaug (med bl.a. en møller fra Østerby på Læsø).
Dagen blev festligholdt her ved møllen, bl.a. med Læsø stubmølle dansen i først lidt kvadrille opvisning,
og derefter i simpel udgave med det ganske publikum.